Isover Muur Dossier

Maximale akoestische prestaties

 

Wie een isolatiemateriaal kiest, kijkt waarschijnlijk meteen naar de thermische waarde. Toch zijn ook de akoestische prestaties niet onbelangrijk. Terwijl bepaalde isolatiematerialen alleen thermisch isoleren, zorgt ISOVER-glaswolisolatie voor een heerlijk warme én stille woning.

Een hellend dak dat geïsoleerd is met glaswol werkt volgens het massa-veer-massaprincipe: twee massa’s worden ontkoppeld door een soepel isolatiemateriaal dat optreedt als geluidsabsorberende veer. Wanneer geluidsgolven van buitenaf de dakbedekking aan het trillen brengen, vangt de glaswolisolatie de trillingen op. Het geluid wordt dan sterk verzwakt doorgegeven aan de binnenafwerking, bijvoorbeeld Gyproc®-platen. Zo heb je amper last van straatlawaai of ander luchtgeluid.

ISOVER liet een extern laboratorium verschillende isolatietechnieken, met vergelijkbare thermische prestatie, voor een keper-gordingendak vergelijken aan de hand van akoestische testen. Wat blijkt? Het beste resultaat van deze testen bereik je met 6 centimeter Isoconfort in combinatie met een tweede laag van 12 centimeter, aangebracht met het perfect dak-systeem. Dat laatste is een gebruiksvriendelijk ophangsysteem om snel een extra laag isolatie aan te brengen. Dankzij de unieke ophangstangen heb je minder ophangpunten en dus minder onderbrekingen in de isolatielaag. Daardoor win je tegenover dezelfde opbouw met een ophoging in hout nog eens 4 decibel – een duidelijk hoorbaar verschil. In akoestiek geldt: hoe dikker de glaswolisolatie, hoe beter; met andere woorden met 20, 22 centimeter glaswol of dikker zullen de resultaten nóg beter zijn. Ontdek hier wat het effect is van zo’n tweelaagse isolatie in een gordingendak.

Met 18 centimeter glaswolisolatie bereik je dezelfde thermische prestaties als met 12 centimeter harde platen. Alleen levert glaswol je meer dan een halvering van het geluid op! Die zalige nachtrust krijg je er dus gratis bovenop.


Tip:

· Densiteit (kg/m³) van de glaswol speelt geen rol in massa-veer-massa systemen
· Hoe dikker de glaswol, hoe beter
· 10 dB verbetering van je akoestische prestaties komt overeen met een halvering van het geluid

 

 

Isolatieoplossing 1

 

6 centimeter Isoconfort 35 tussen de kepers en 12 centimeter als tweede laag met Suspente PlaGyp® I

Isolatieoplossing 2

 

6 centimeter Isoconfort 35 tussen de kepers en 12 centimeter tussen een houten structuur als tweede laag 

Isolatieoplossing 3

 

  12 cm harde platen

Luchtgeluidisolatie: 
Rw (C;Ctr) = 49(-3;-10)

Luchtgeluidisolatie:
Rw (C;Ctr) = 45(-5;-11)

Luchtgeluidisolatie: 
Rw (C;Ctr) = 38(-3;-8)

Het perfecte dak-systeem levert je meer dan een halvering van het geluid op!